onsdag, april 08, 2009

Instruktioner för teveserietittande

Med serier är det som det är med kaféer, man fastnar ofta i den fällan att man hittar en eller flera favoriter som man snöar in på. Det är fan inte ballt.

Det är ballt att ha koll på äldre teveserier, t.ex. Dynastin, Våra bästa år och MacGyver, serier som är omöjliga att följa i takt med att de spelas in. Det är just det man som ball person skall motsätta sig, att följa en viss manusgrupps utveckling i en serie man tycker om. Det är inte ballt, det är bara nördigt; man skulle lika gärna kunna tänka ut egna scenarion som kunde utgöra kommande episoder av serien man tittar på.

Vad anbelangar äldre serier kan det alltså vara ballt att ta en helg eller två där man kronologiskt går igenom serien från första till sista avsnitt. Naturligtvis är det något man inte nämner, det första man gör på måndagsmorgonen, utan informationen och kunskapen kring serien lagras i minnet för att kunna tas fram vid ett tillfälle man själv inte tvingat fram, ett tillfälle där prestige inte kan ta ballheten ifrån det att man en gång har gått igenom, ja exempelvis Våra bästa år.

Det är inte så att man behöver ignorera serier som går på teve idag. Det är okej att se spridda avsnitt - även om det är lite slöseri med tid - och att småprata om rollfigurerna, intrigen i serien eller vilken kvalitet den håller, men det gäller att alltid göra det med en markerad emotionell distans till vad man pratar om. Det är helt enkelt inte ballt att gå upp i en serie så pass mycket att man har svårt att prata om något annat.

De serier man väl ser måste vara ganska olika. Har man väl sett House, då är det ingen idé att titta på Grey's Anatomy; har man väl sett Simpsons, då är det inte ballt att gå igenom Futurama. Som ball gillar man alltså inte bara en sorts serie, som handlar om en särskild företeelse, eller är skriven av en särskild manusgrupp, eller producerad av en särskild person.

3 kommentarer:

  1. Men herregud, du har ju missat att kommentera den ultimata tv-serien Hem till gården.... Inte ballt.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Hem till gården går in som en av de teveserier som är ballt att ha koll på, liksom MacGyver, Våra bästa år och Dynastin.

    SvaraRadera

 
Blogglista.se