torsdag, april 23, 2009

Instruktioner för hur man bör förhålla sig till att bära cykelhjälm

Om man cyklar fort på cykel är det en självklarhet att bära hjälm. En ball person vet att det inte bara är den själv som avgör om den skall leva eller dö (det är för övrigt sjukt töntigt att dö), och därför vet den att den bör skydda sig så gott det går mot odugliga medtrafikanter.

Det är viktigt att det är en hjälm i neutral färg, och som har en inte alltför avvikande form. Det är absolut inte läge att smycka ut hjälmen på något sätt. Den skall helt enkelt se vanlig ut, men utan att vara fullständigt värdelös. Ramlar man kraftigt, skall den naturligtvis uppfylla sitt syfte, att skydda mot skallskador.

Är man däremot ute och söndagscyklar, är det lätt hänt att det slår över: att hjälmen som vid hög cykelhastighet var ball, vid låg hastighet ser ut som ett begravningsfölje. Det gäller helt enkelt att planera sina rutter någorlunda innan man ger sig ut på cykeltur. Vet man med sig att man inte skall cykla fort, då lämnar man cykelhjälmen hemma. Naturligtvis planerar en ball person aldrig in absurdum, utan har bara en vag föreställning om ungefär vad som kan tänkas hända under cykelturen.

Övriga cykelskydd är strängt förbjudna då de alltför mycket påminner om de skydd man bär när man åker rullskidor, en ofanligt, ja nära på vansinnigt töntig aktivitet.

2 kommentarer:

  1. En pensionerad skolfröken borde nog alltid ha hjälm på cykelturer men jag tycker att det är så töntigt! Dessutom förstörs frisyren.

    SvaraRadera
  2. Äntligen en vettig åsikt. Om man singlar fram i max 15 km i timmen på en bilfri cykelbana i glesbygd ter det sig närmast fjantigt överdrivet att ha hjälm. Annat är det förstås om man cyklar Vättern runt i racerfart.Den som inte vill ha hjälm väljer då ett lugnt förfarande och den som gillar att trycka på sig en störtkruka kan då fara fram i snabbare tempo. Säkrats kommer alltid den vara som tar det lugnt. Happy biking!

    SvaraRadera

 
Blogglista.se