tisdag, april 28, 2009

Instruktioner för vad man skall tycka om gratäng

Som här tidigare har slagits fast är potatisgratäng ganska töntigt. Det gäller dock endast om potatisgratängen görs på traditionellt sätt. Blandar man ut potatisen med andra råvaror, som exempelvis selleri, ökar potatisgratängens chans att vara ball drastiskt.

Gratäng är ballt just för att det oftast finns mycket ost och mycket grädde i en sådan. Finns det inte mycket ost och mycket grädde, då är det egentligen ingen ball gratäng.

Men det balla hos gratängen ligger inte bara i osten och grädden, utan också i hur gratängen ser ut. Som en till synes kompakt låda av ingredienser bundna av sås och toppade av ett tak med något drypande, bjuder gratängen den som skall äta på en trevlig syn.

Det är inte ballt att äta gratängen direkt efter det att den kommit ut ur ugnen. Då är nämligen gratängen alldeles för varm, och det är inte ballt att inte kunna äta gratängen någorlunda fort. Dessutom har kroppen svårt att ta till sig grädden och osten när dessa segt flytande produkters temperatur är för hög. Den lilla njutning man undantagsvis kan få unna sig, den är angelägen och skall inte drällas bort genom att äta gratängen för tidigt efter det att den kommit ut ur ugnen.

Ost och grädde, mycket mer finns det väl inte att säga egentligen. I potatisgratängens fall: fläska på med fler ingredienser, för annars blir det lätt för svennigt och svennigt i det här avseendet är töntigt.

2 kommentarer:

  1. Vitlöken är en mkt viktigt del av gratängen. Vitlök är ballt.

    SvaraRadera
  2. Hur ballt är makaronipudding då? Var på skalan hamnar den? Blir det extra poäng för lingonsyllt som topping?

    SvaraRadera

 
Blogglista.se