torsdag, april 02, 2009

Instruktioner för hur man skall fika

Det är troligt att det redan vid rubriken är någon som hajar till och ifrågasätter ämnesvalet för i dag. Kan det verkligen vara ballt att fika? Är det inte bara stockholmsfjantar, nedkylda gymnasieelever och annat pack som hänger på kaféer? Men precis som med mycket annat, ja nästan allt, kan det vara rent av sjukt ballt att fika, förutsatt att man gör det rätt.

Man beställer aldrig en bakelse man inte kan uttala namnet på. Om man till nästa gång har kollat upp och memorerat hur man skall säga namnet på bakelsen, är det fritt fram att beställa den. På kafé beställer man sådant som aldrig kan vara ballt att baka själv, för att det skulle fordra alltför mycket tid; på kafé beställer man inte smörgås eller baguette eller annan matliknande substans, där beställer man någonting sött.

Vad gäller drycken man skall välja, finns det väl egentligen inget val. Drycken skall komplettera det söta i bakelsen och därför dricker man alltid kaffe på kafé, vanligt svart kaffe. Inte te, inte juice, inte läsk, inte mjölk, inte vatten, inte öl, inte milkshake. Och absolut ingen jävla saft. Har man inte lärt sig att dricka kaffe, ja då är det på tiden att man börjar lära sig.

På kafé sitter man inte flera timmar och tjattrar. 45 minuter räcker alldeles lagom. Är man flera stycken är det viktigt att man talar lågt för att minska risken för att andra människor i närheten skall uppfatta diskussionen som syftad att bli hörd. Man exponerar aldrig sitt privatliv på kafé.

Det är töntigt att ha ett favoritkafé, av flera olika anledningar. Den kanske största är att man allt efterhand identifierar sig med kaféet, som i längden riskerar att bli en del av ens personlighet. Det är inte önskvärt. Till vilket kafé man går, spelar absolut ingen roll för någonting, så länge man växlar ställe då och då. Säljer kaféet svart kaffe och en söt bakelse, så är det ett kafé man kan gå till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogglista.se