måndag, april 06, 2009

Instruktioner för förhållningssätt till väderlek

En ball person går inte ut i vackert väder, bara för att det är vackert väder. En ball person är brun, inte slampbrun, men aldrig brun för att den har varit utomhus i andra människors närvaro; en ball person är utomhus och gör viktiga saker, balla saker, och skaffar därigenom sin solbränna. Mellan mars och september är en ball person brun, inte för att den verkligen ansträngt sig för att bli brun, utan för att den har varit ute. Mellan oktober och februari går solbrännan av naturliga skäl ned, och en ball person gör ingenting för att motverka det.

Att man skall gå ut bara för att det är solsken ute är en inställning som härstammar från den tid då man var barn och bygger mestadels på föräldrars idé om att få sina barn att röra på sig ute snarare än att sitta inne och dega. Mycket av det ens föräldrar har sagt är sådant som inte är ballt, (mer exakt vad kommer med största sannolikhet att avhandlas i ett senare inlägg), och det här är inget undantag.

En ball person tittar inte ut innan den går ut. Den går ut först och känner sedan av temperaturen. Om den har tagit fel kläder har den rätt att ta av sig några plagg, utan att förlora en del av sin ballhet. Men den har inte rätt gå in igen för att klä på sig ytterligare plagg, utom i riktigt extrema situationer.

Solen har inget egenvärde. Det måste alltid finnas en mer angelägen aktivitet att ägna sig åt, om man befinner sig utomhus i solljus och värme. Annars är det lika bra att vara inne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogglista.se