måndag, april 20, 2009

Instruktioner för hur att äta potatis

Potatis kan vara ballt. Det beror givetvis mycket på hur potatisen tillagas. Potatismos till exempelvis, det är inte särskilt ballt, främst på grund av att det alltför mycket påminner om barnmat. Barnmat i sig är inte alls ballt, främst på grund av att det får människor att tänka på synthare som på Arvikafestivalen häller i sig mat i puréform bara för att lättare kunna spy efter sprit- och pillerfylla. Barn som klarar av att äta annat än barnmat är balla barn. Men den här instruktionen skall inte behandla synthare eller barn, den skall behandla ball potatis.

Ball potatis är stekt potatis, en gång kokt men överbliven stekt och kryddad med bara salt och peppar. Ball potatis kan också vara kokt potatis. Är potatisen kokt med lite dill, kan den rent av bli ännu ballare, givetvis beroende på vad man äter till potatisen. Dillkött är till exempel inte särskilt ballt. En del undrar kanske om det någonsin varit ballt med dillkött och potatis. Ball i samtiden svarar: nej.

Pommes frites är inte särskilt ballt. Pommes frites äter bara sådana som är rädda för allt annat, och maträdsla är bland det töntigaste som finns. Ät och var nöjd, det är riktlinjen. Däremot är klyftpotatis ganska ballt, men då gäller det att göra den själv, att skära potatisklyftorna, smöra in formen och vänta den där extremt långa tiden som krävs för att de skall bli klara. Det är däremot inte särskilt ballt att äta klyftorna utan skal. Skalet skall vara kvar.

Alla övriga former av potatis är töntiga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogglista.se