tisdag, april 07, 2009

Instruktioner för förhållningssätt till de fem grundsmakerna

När man rangordnar de fem grundsmakerna efter ballhet, då ser rangordningen ut enligt följande:

1. Salt

Salt är ballt. Det hör man redan på ordets sammansättning. Salt går alltid före alla andra grundsmaker, men det innebär absolut inte att man skall välja bort andra grundsmaker för att äta så mycket salt kost som möjligt. Nej, så enkelt är det inte att vara ball. En ball person föredrar salt. Det får räcka så här långt.


2. Umami

Det är förmodligen inte särskilt många saker som egentligen smakar umami. Mycket därför går den in som stark tvåa, järnsmaksförhöjare som den är.


3. Beskt

Beskt kniper tredjeplatsen, i mellanskiktet av skaran, egentligen helt utan att ha förtjänat varken det ena eller det andra. Beskt har sällan någon riktig inverkan på människan. Det är nog också därför den slutar som trea.


4. Surt

När en människa äter någonting surt reagerar hon nästan alltid med att dra ihop ansiktet på ett väldigt barnsligt sätt. Just därför hamnar grundsmaken surt som långt ned som på fjärde plats. Det hjälper inte att hävda att man klarar av att äta sura saker utan att göra någon min, det är alldeles för många andra människor som inte klarar av det, att det blir alltför uppenbart att den som inte gör någon min, verkligen har lagt ned tid och energi på att lära sig det.


5. Sött

Något sött äter man som bekant bara på kafé. Annars lämnar sötsaksätandet till snorungarna. Till den som vill vara ball, men ändå känner att den inte kan sluta med godis; det finns ingen komprimiss, det är godiset eller ballheten som gäller, glöm aldrig det!

1 kommentar:

  1. Extra ballt är det om man vet att man relativt nyligen har kommit fram till att det finns en SJÄTTE grundsmak! Kalcium. http://www.sr.se/cgi-bin/p1/program/artikel.asp?ProgramID=406&Nyheter=1&artikel=2273338

    SvaraRadera

 
Blogglista.se