måndag, maj 04, 2009

Instruktioner för hur att förhålla sig till Baltikum

Ibland är det betydligt enklare än man kan tro. Att Baltikum är ballt kan härledas ur själva namnet Baltikum. Visserligen stavas inte Baltikum med två exemplar av bokstäven l, men eftersom det utläses på samma sätt kan man utan överdrift påstå att det nästan är samma ord.

Baltikum är dessutom kargt och fattigt. Fattigt är inte ofta ballt, men i fallet Baltikum är det ballt. Baltikum är ballt för att man inte hör dess mer om det. Baltikum bara existerar i sin ballhet, relativt nära Sverige, utan att svenskarna har någon egentligen relation till området. Svenskar har en relation till finnar och till ryssar, men inte till balter.

Att Baltikum är ballt implicerar dock inte att samtliga balter är balla. Baltikum är ballt i sitt begrepp, men inte specifikt genom sina invånare. Det betyder naturligtvis inte att det inte kan finnas balla balter. De spelar på samma villkor som svenskar och kan alltså mycket väl lära sig att vara balla.

3 kommentarer:

  1. Inte heller stavas det Balitkum. Annars tror jag nog att Karelen är ballt på ungefär samma villkor som Baltikum.

    SvaraRadera
  2. Åtgärdat!

    Karelen är ballt på samma sätt som Baltikum, bortsett från namnet då.

    SvaraRadera
  3. Haha, jo Baltikum är ballt :) Åtminstone Riga och Tallinn kändes väldigt svenskt, fast det är ju kanske inte så konstigt. Alla stora nordiska kedjor har tagit över deras köpcentrum och så finns det en svenskport i Riga, en Malmö-gata i Pärnu och en svensk bastion i Tallinn. Det lär dessutom finnas folk som än i dag (flera flera år efter f.d. "stormakten" Sverige förlorade områdena till ryssarna) som talar svenska.

    SvaraRadera

 
Blogglista.se