torsdag, juni 25, 2009

Instruktioner för hur att förhålla sig till surströmming

Surströmming är bland det ballaste som finns att äta, och bland det töntigaste som finns att tycka är att tycka illa om surströmming. Det är bara snorungar och töntar som inte gillar surströmming. Man måste gilla, eller lära sig att gilla, surströmming för att bli ball. Som bekant är salt den absolut ballaste smaken, och eftersom surströmming är bland det saltaste man kan äta, är det ballt. Dessutom smakar surströmming tillräckligt mycket för att vara intressant att äta bara för smakens skull.

Somliga hävdar att det är mer fel att äta rutten fisk än att äta färsk fisk. I det uttalandet finns ingen sanning. Än mindre någon ballhetsrelaterad substans. Det är ingen konst att äta färsk fisk, det är ju det som de flesta tänker på att äta när de tänker på att äta fisk. Det gör det ännu ballare att äta surströmming.

För att äta surströmming på ett ballt sätt skall man tycka om det så pass mycket att man njuter av det endast tillsammans med potatis. Givetvis är det allra minst ballt att äta lite surströmming med mycket potatis, smör, tomat, lök, gräddfil och mjukt tunnbröd. Ju färre andra ingredienser man tar till surströmmingen, desto ballare blir det.

1 kommentar:

  1. Det måste ju också vara ballare att äta surströmming vid andra tider än just surströmmingspremiären. Att äta en speciel måltid vid en speciel högtid verkar ju inte så ballt eller vad säger instruktören? Man kanske skulle ta och öppna en burk som legat och jäst sen förra året nu...

    SvaraRadera

 
Blogglista.se