onsdag, juli 15, 2009

Instruktioner om hur att förhålla sig till mash up-låtar

Idéen med mashup-låtar är ganska ball, idéen om att mixa ihop två låtar så att man lyssnar på den som en. I stället för att slösa bort tid på att lyssna på två låtar, kan man lyssna på dem samtidigt. Det är otroligt ballt, för det lämnar en med betydligt mycket mer tid att ägna åt något ballt. Problemet är bara att det måste röra sig om två balla låtar, annars är det lika bra att bara lyssna på en av låtarna, och då naturligtvis den som är ball.

Det är heller inte alltid det blir ballt då man mixar ihop två balla låtar. Ett exempel på det är då Kylie Minogues låt Can't get you out of my head slogs ihop med New Orders Blue Monday, den mash up-låten är alldeles för mycket Kylie Minogue och alldeles för lite New Order för att den skall vara en klockren tidsbesparare. Då fungerar låten Ray of Gob bättre, som är en mash up-låt av Sex Pistols-låtar och Madonnas Ray of Light.

Det som talar mot mash up-låtarna är att det egentligen bara rör sig om musiker som är för lata för att skriva nya låtar, för lyssnar man på en del mash up-låtar kunde de lika gärna blivit skrivna på sådant sätt redan från början. Balla personer respekterar musiker som ägnat sig åt att skapa något eget. Originalitet är en ball ingrediens inom musik, precis som inom all annan konstnärlig verksamhet, och visst är mash up-låtar originellt på ett sätt, men inte på det riktigt balla sättet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogglista.se