lördag, juli 25, 2009

Instruktioner för hur att förhålla sig till renen

Renen är skogens dummaste djur. Ballhet står oftast i motsats till dumhet. Det går att vara dum på ett ballt sätt, men renen är det inte. Renen är dum på ett enerverande, jobbigt och oerhört töntigt sätt. Renen har ögonen på sidan av skallen och är till skillnad från sin större version älgen, inte alls ett vackert djur, utan snarare ett ohyggligt frånstötande och jobbigt djur man vill pissa på; renen är jämt sargad och myggbiten och byter päls jämt och ständigt för att den inte kan bestämma sig.

Framför allt är den oerhört jobbig på vägarna. Det är fruktansvärt töntigt att tro att man kan få bort renarna från vägen genom att tuta. Renen är för dum för att förstå att när det kommer en bil på vägen är det meningen att man skall flytta sig, och för dum för att förstå att om man hör ett upprepat signalhorn som hörs starkare och starkare, då är det meningen att man skall flytta sig från vägen. Om man ser en eller flera renar på vägen framför sig har man två alternativ som ball person: antingen kör man över den eller dem och skaffar sig hög ballhetsstatus, eller så vevar man ner rutan och klappar för att få dem att försvinna från vägen. Att de bara lyssnar till klappljud har något att göra med deras låga intelligensnivå.

Renkött är bra. Av någon anledning upphör renen att vara ett djävla fjantdjur i samma ögonblick som den dör och blir då istället ball mat.

9 kommentarer:

  1. Tomas Kärrstedt25 juli 2009 kl. 11:57

    Vad som däremot är ballt är att uppskatta alla skogens djur, stora som små. Och du som är en man av norrländsk härkomst trodde jag skulle ha lite större förståelse för djuret som tillhör några av dina vänners vardag och som dessutom är deras leverbröd. När du kallar renen för ett "dåligt" och korkat djur så smädar du (förutom dina vänner) också ett 1500 årigt yrke och en av grundpelarna i samisk kultur.

    När du sedan kommer med en massa situationer där renen anses vara "jobbig" är ju fullständigt vansinnigt om du hade haft vettet att tänka klart. Jag skall beskriva det här så simpelt som möjligt för att du och alla andra ute i sverige/världen kan förstå.

    1. Anledningen till att renen står på vägarna (vinter som sommar) beror helt enkelt på att vägarna och områdena på sidorna är fria från träd och annan högre vegitation. Detta betyder att vägen är ett jävligt bra ställe om man vill hålla utkik efter och slippa bli uppäten av div. rovdjur. Eftersom vägarna är kalhuggna så fungerar dessa även som kanaler för luft och vind vilket innebär att renen får en chans att bli av med myggen som givetvis gör renen "myggbiten" i vanliga fall.

    2. Att renen inte reagerar på bilen beror helt enkelt på att renen som har levt här i skandinavien i över 10 000 år enbart har lärt sig att frukta de rovdjur som även finns här: Lo, djärv, björn etc.
    På dom senaste 50 åren har det kommit ett nytt djur som också vill vistas på de långa, kalhuggna och myggfria partierna, nämligen BILEN. Renen ser helt enkelt inte bilen som ett hot.

    3. Att renen jämt är sargad och byter päls måste ju författaren förstå beror på att det är varmare på sommaren än på vintern. Vi människor tar på oss mer kläder på vintern än på sommarn. Många människor byter ju sin "päls" nästan varje dag och i många fall ser dom fortfarande ut som skit.

    Att jämföra renens intelligens med människans är oerhört korkat.

    Jag föreslår att detta blogginlägg raderas innan det får chansen att fungera som blåsbälg på andra människors redan skeva uppfattning om renskötare och renar. Om inte hoppas jag att människor läser min kommentar och försöker tänka logiskt.

    SvaraRadera
  2. Någon här är ungefär lika ball som en ren!

    SvaraRadera
  3. Att bli upprörd och ta ett inlägg om renens eventuella ballhet på sådant allvar finner jag oerhört roande. Hur smädar man samer genom att kalla renen korkad? Man säljer väl inte renkött med argumentet att djuret var intelligent. I så fall skulle vi bara käka delfiner och schimpanser. Man måste väl få tycka att renar är irriterande utan att bli beskylld för att smäda ett helt folkslag?

    SvaraRadera
  4. Skriv nu inget mer om andra djurs ballhet. Avstå från att ha synpunkter på får, höna, ko, häst och andra sk tamdjur (till den gruppen brukar även ren hänföras) för du kan ju reta upp deras ägare i så fall. Eller är det bara samer som identifierar sig så starkt med sin boskap? Älg bör vara tillåten att vidarebehandla och så även hare. Rovdjur är ett känsligt kapitel som du borde förstå utan att jag behöver vidareutveckla varör. Insekter, främst parasiter som fästing, korm och mygga bör du kunna få ha synpunkter på. Bi är återigen någons ömma tå eftersom de ibland kallas "tambi".

    Självcensur kommer göra gott. Jag ser fram emot helt urvattnade instruktioner framöver.

    PS Främst reagerar jag mot renen som ett inslag i vägtrafiken. Varför måste Vägverket alltid dra vägarna exakt på renarnas och samernas 1500 år gamla vandringsleder?

    SvaraRadera
  5. Renar är dumma. Punkt. Jag har dock både hört och har erfarenhet av att det bästa är att veva ner rutan och skälla som en hund, då blir det en jävla fart på renarna!

    SvaraRadera
  6. jag tycker att renar är ball, dock dumma eller väldigt obrydda som gör dom riktigt balla!

    SvaraRadera
  7. Jag tror bestämt att det behövs en ny blogg, ballisametiden.blogspot.com

    SvaraRadera
  8. Tomas Kärrstedt29 juli 2009 kl. 19:01

    Jag ber om ursäkt ifall mitt inlägg upprörde på något sätt. Det enda jag ville var att ge sanningen bakom renens "irriterande" egenskaper.
    Jag kunde självklart ha hållit tillbaka vissa saker, men "skitsnack" är en lika stor källa till vrede som allergi eller ett bottennapp...

    SvaraRadera

 
Blogglista.se