torsdag, augusti 06, 2009

Instruktioner för hur att förhålla sig till gropen i Malmberget

Gropen i Malmberget är ball. Det är ballt att det finns en stor grop som delar ett samhälle i två delar. Från högre håll har man fattat beslut om att gropen skall fyllas. Det är töntigt, det är väl förmodligen ändå fullständigt omöjligt att bygga något på sådan mark. Vad som en gång var ett stort hål kan inte bli grund för några nya hus. Och även om det kan bli det, så är det inte ballt att bygga hus på sådant.

Gropen är ett kulturhistoriskt minne. Kulturhistoria är egentligen inte särskilt ballt, men när det handlar om att många svettiga arbetare har brutit malm, så pass intensivt att en grop har vuxit sig större och större till dess att den blivit ett stadsproblem, då är det ballt. Problem i stadsmiljöer är balla. Städer skulle inte vara till någon särskild nytta om det inte fanns problem i dem.

Det skulle vara ballt att bygga om gropen till en enorm, och för töntiga människor enormt farlig, sandpark. Där skulle man kunna göra cross, åka sandskejtboard och bygga stora sandslott. Visserligen skulle det röra sig om aktiviteter balla personer inte under några som helst omständigheter deltar i, men som passiv och tämligen obrydd åskådare kan man bibehålla sin ballhet, ja rent av förstärka den, även i sådana sammanhang.

Det allra ballaste vore naturligtvis att bara låta den vara som den är. Det är fortfarande inte försent att sluta försöka fylla den. Låt den vara som den är, och den skall fortsätta att vara ball. Om så skall ske, kan den i framtiden bli en vallfärdsort för balla människor som har problem med sin ballhet och misströstar. Balla personer misströstar aldrig.

2 kommentarer:

  1. Tillräckligt djupt för att låta mig sjunka in! Härligt, särskilt då jag hör hur du högläser, fast bara inne i mitt eget huvud - såklart! Hoppas du haft en skön sommar.

    SvaraRadera

 
Blogglista.se