tisdag, mars 31, 2009

Instruktioner för bastubadande

Det är sjukt ballt att bada bastu, men precis som med allt som är ballt måste det göras rätt. Det är naturligtvis antal minuter i bastun som gäller, snarare än hög temperatur, men även om man är en sådan som kan sitta länge, kan det aldrig vara ballt att sitta länge om temperaturen är alltför låg. Allt över 90 grader celsius är godtagbart.

Öl dricker man inte i bastun. Mat äter man inte i bastun. Så är det bara. Har man med sig öl till bastun dricker man den utanför, då ölen egentligen i detta fall inte fyller något vidare syfte än att svalka strupen. Kan man dricka ölen kall i bastun, bastar man i alldeles för låg temperatur.

Det är ballt att använda björkris för att låta ryggen svida lite extra. Måttlig smärta är alltid ballt, förutsatt att det inte görs bara för smärtans skull. Självprygel hör till sysselsättningar bara kristna och människor i mindre subkulturer sysslar med. Aldrig de som är balla.

Att svettas i bastun är av stor vikt. Därför är alltför torra badstugor inte att rekommendera. För optimal ballhet sprutas vatten över väggar, tak och lavar. Om det då faller heta vattendroppar från taket, bör man inte reagera tillnärmelsevis på den sveda som kan uppstå när dropparna träffar kroppen.

Att basta, det gör man under minst 120 minuter, inklusive den tid som ägnas utanför bastun. För att bastandet inte skall stjäla alltför mycket tid från de andra uppgifter en ball människa har, bör antalet bastutillfällen begränsas till två gånger i veckan.

2 kommentarer:

  1. efter att ha läst dessa tre balla blogginlägg så känner jag mig, redan, mer bal(l)anserad som människa! ;D

    SvaraRadera
  2. Jo, men mat skall väl ändå förtäras under ett riktigt bastubad! Både inne i helvetet självt och i den svala sommarnatten därutanför.
    I bästa fall hänger bastukorven i sitt kärl och svettas över stenarna, tills den är riktigt sprängande genomångad!
    Och ölen, ja den skall kastas i kaskader över stenarna. Då uppstår den mest ljuvliga doft, som av nybakat rågbröd.

    Ja, så skall det vara. Då är det ballt nog.

    SvaraRadera

 
Blogglista.se