tisdag, mars 31, 2009

Instruktioner för nyttjande av rusdrycker

Det kan vara svårt att veta hur man skall förhålla sig till sprit och andra alkoholhaltiga drycker. Ballhet är ingen nykterhetsrörelse, men heller ingen utstakad väg mot missbruk. Kategoriska val är som redan påpekats inte att föredra. Att Adam Tensta väljer nykterheten som en princip omöjlig att rucka på, är bara löjligt. Det kan aldrig vara ballt att helt och hållet säga nej till sprit. Däremot finns det tillfällen då det är högst nödvändigt. Att sprita kan i vissa lägen komma i konflikt med något som är ballare, vilket rättfärdigar nekande.

Det gäller att inte skylta med sitt nyttjande av rusdrycker. De som talar vitt och brett om sina äventyr som starkt berusade, är inte sällan de som använder spriten som mantel för att legitimera sitt dåliga beteende. De som vet att det kan vara ballt att dricka sprit, de vet också att inte prata om att de har gjort det.

Den som har gjort mest galna saker på fyllan är aldrig den som är ballast. Åtminstone inte den som rapar upp tokigheterna för andra. Att skena i fyllan är sådant som händer, det är konsekvenserna av vad som sker när man berusar sig, och så länge man förhåller sig likgiltigt till nästan vad man än gjort kan man bibehålla sin ballhet.

Vad anbelangar valet av drycker finns inga särskilda krav. Det är lika ballt att dricka öl som att dricka vin, precis som att det är lika ballt att dricka Budweiser som att dricka Pripps blå. Så länge man betraktar var dryck som innehållande alkoholhaltighet, och därmed något som påverkar sinnet, saknar det relevans vilket märke drycken sorteras under.

Mängden sprit man bör dricka vid de olika berusningstillfällena varierar. I vissa lägen kan det var godtagbart att begränsa sig till ett glas vin, en grogg eller ett stop öl. Oftast är kolossala mängder att föredra; sprit använder man inte för att ha roligt, för att skaffa sig vänner, för att träffa någon partner eller för att dansa. Sprit använder man för att tysta sig själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

 
Blogglista.se